Ett svep genom Mascarans historia

Viljan att rama in och förstärka sina ögon har funnits i alla tider och mascaran har kommit att bli vår käraste vän i sminkväskan. Men vägen till dagens enorma utbud av mascaror som både förlänger, fyller ut och ramar in är lång och det var för bara några decennier sedan som vi målade våra fransar med ett torrt, svart block och en borste av metall.

 

I Egypten har man hittat sminkateralljer som är över 12.000 år gamla.

Ögonen har genom historien varit det viktigaste att förstärka och i Egypten har man hittat paletter för att mala ögonsmink, som är över 12.000 år gamla. Där, i det gamla Egypten, målade sig både män och kvinnor i alla samhällsklasser runt ögonen. De använde sig av kol som de blandade med lite vatten, olja eller fett. Det svarta sminket applicerades med en metall- eller träpinne som först doppades i vatten. Det svarta ögonsminket utvecklades runt om i världen och kom att gå via bland annat grön malakit, sot och pulviserade växter. På 1800-talet kom föregångaren till vår tids mascara, ögontuschen, som till en början enbart bestod av vaselinliknade oljor som ströks på fransar och bryn för att mörka ner. Snart tillsattes kol eller lampsvärta för ett mörkare resultat.

 

Den moderna mascaran skapades år 1915 av kemisten T.L Williams, som en present till sin syster, Maybel. Maybelline Cake Mascara bestod av vaselin och koldamm och var en fast kaka med tillhörande borste. För att få färg spottade du på kakan och gned sedan borsten full med färg och applicerade på dina fransar. T.L Williams började sälja sin produkt via postorder och företaget, Maybelline, kom att bli ett av världens mest kända kosmetikaföretag. Den fasta kakan var regerande på marknaden under första delen av 1900-talet och även fast hylsmascaran, med inbyggd borste, lanserades 1939 blev inte genomslaget förrän 1957. Helena Rubenstein lanserade då “Mascaramatic” och

Annons från lanseringen av den första moderna mascaran, Maybelline Cake Mascara.

succén var enorm. Den inbyggda borsten var inte mjuk och följsam som i dag utan var en räfflad metallpinne som du rullade på mascaran med. Helena Rubenstein var även först med att göra succé med vattenfast mascara när Long Lash Waterproof Mascara lanserades 1964. Varianter på en vattenfast mascara hade även det lanserads tidigare, men utan större framgång.

Hylsmascaran slog igenom på riktigt år 1957.

Dagens mascara var nu här och vägen från 60-talet fram tills i dag har gjort mascaran både bättre och personligare. Den vattenfasta mascaran står i dag emot både tårar och regn och vi kan välja och vraka bland tusentals olika varianter, allt efter vad just våra fransar behöver. Borsten har fått ta stor plats i utvecklingen och är i dag minst lika viktig för ett perfekt resultat, som själva färgen. Vart framtiden kommer att ta vår älskade mascara kan vi bara sina om men blickar vi bakåt och ser till de senaste årens teknik kan vi nog med säkerhet säga att våra ögonfransar går en spännande framtid till mötes.

 

This entry was posted in Uncategorized by admin. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *